Oozing Goo - The Lava Lamp Syndicate

My early 70s Century lamp takes about three hours to heat up and get flowing and then it is very sluggish.  I believe it is missing theheat ring that goes between the globe and the bulb.

Anybody have a spare heat ring?  Alternatively, anybody know how to make one?

Thanks.

Views: 229

Reply to This

Replies to This Discussion

Wow amazing thank you . I’ll have to give this a try . 

now I have 3 good options , the tin foil I could tomorrow , the metal one not sure but I have the tools I think and last a stronger bulb [ a 60 watt bulb ] 

would you suggest trying the higher watt bulb first or maybe the tin foil , both of those I could try over the week end . 

thanks once more for such great advice!

not recommended to go to a higher wattage.

Especially for a vintage lamp where the components can grow brittle over time
you can try a 40-watt Halogen Reflector and more directly focus the light output,, thus giving more heat to the globe

Thank you for all the tips .  I’ll let u guys know how it turns out , it’s so weird that it worked good the frist few days 

that’s a lovely lamp you have on eBay 

I found 2 reflect bulbs , one is longer then the other , here’s a pic , they both fit am thinking trying the longer one 

Made a heat ring , wish me luck lol , gonna try the a 15 40 w bulb frist 

I'm honestly unsure why a 1970s lamp would begin to take much longer to heat up, using the proper 40-watt bulb. Heat rings were introduced in the late 1990s, they were never sold in the 70s, but making one out of foil is an idea.

Hi , so am back to report I went with the a 15 40w bulb with the heat ring , it just wasn’t getting hot even after 4 hours , then I went with the tall reflector bulb and the heat ring , by 2 hours in the lamp was flowing great , after about 6 hours maybe even got to hot . The next day I went with the tall 40 w reflector bulb no heat ring , works great and doesn’t get that hot . 

with the heat ring the very top of glass was very hot , before with the a 15 bulb the top of glass was cold for hours . 

thanks for all the info that’s 4 lamps I have been able to get going good with the advice and info from this site . 

I skipped the ring and went with a standard 40w utility bulb and a sliding dimmer switch.  Has been working fine for about six months now.

Reply to Discussion

RSS

About

Mark Goo created this Ning Network.

Support Oozing Goo

By using the eBay button above, you support OG if you purchase anything. Thanks for thinking of us. Mark Goo

© 2021   Created by Mark Goo.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service